Kerststress?

Morgen vieren mijn kinderen Kerst op school. Feesten en partijen worden op de school georganiseerd door commissies bestaande uit ouders en leerkrachten. Ik zou ik niet zijn als ik me niet met de organisatie zou bemoeien…

Mijter af, kerstmuts op

De laatste maanden van het jaar zijn voor commissieleden altijd extra hectisch. Sint en Kerst volgen elkaar snel op en voor beiden moet wel het een en ander georganiseerd worden. Als je dan, net als ik, zo gek bent om in beide commissies te zitten, dan ben je voor je gevoel soms beland in een spelletje “mijter af, Kerstmuts op”.  Vergeleken met Sinterklaas is de Kerst een eitje: de school moet versierd, de kinderen hebben een diner en de leerlingen voeren met en voor elkaar het Kerstverhaal op.

Omdat de ouders eigenlijk geen deel uitmaakten van de Kerstviering op school introduceerde ik een aantal jaar geleden de Kerstborrel voor ouders. In het uurtje dat de kinderen hun diner hebben in de klas kunnen de ouders op school blijven voor een hapje en een drankje. Handig, want je hoeft niet heen en weer, en een goed moment om eens wat andere ouders te spreken. Ieder jaar blijven er meer mensen een praatje maken: missie geslaagd.

Kerst draait immers om verbinding & gezellig samen zijn.

Geoliede machine

Half november kwam de Kerstcommissie voor het eerst even samen: het zijn al een aantal jaar dezelfde leerkrachten en ook ik draai al een poosje mee. Dat is fijn, want zo weet je precies wat je van elkaar kunt verwachten. Wij verdelen het doorgaans zo: leerkrachten maken een plan voor de viering, de ouders regelen de rest.

Versieren in de soep

De vrijdag nadat Sinterklaas vertrokken was naar Spanje werd de school omgetoverd in Kerstsfeer. Meestal zijn er wel een handje vol ouders die even kunnen helpen, maar dit jaar was de hulp helaas minimaal. Het bericht waarin hulpouders werden gevraagd is om de een of andere reden niet verstuurd en de ouders die waren gevraagd waren plots verhinderd… Kan gebeuren, maar we baalden er wel van. De school is uiteindelijk versierd met hulp van kinderen uit groep 8.

Kerstwandelplannen

Voor volgend jaar willen we een “Kerstverhaal-wandeling” organiseren, waarbij we ouders willen vragen om de verschillende scenes uit te beelden langs een bepaalde route, waar de kinderen dan langs kunnen wandelen om zo het hele kerstverhaal te zien. Ik heb dit jaar al een aantal voorbeelden voorbij zien komen en ik vind het zooooo leuk, maar zonder ouderhulp wordt dat natuurlijk helemaal niets… In 2019 gaan we daarom al vroeg peilen of er ouders zijn die aan zo een wandeling zouden willen meewerken. Dan kunnen we een beetje inschatten of het een haalbaar project is.

Nu ik dit schrijf bedenk ik me dat het misschien ook nog een idee is om zo een wandeling als school te organiseren voor de wijk… dan kunnen kinderen het rollenspel op zich nemen… Ook dan heb je hulp nodig, maar minder intensief denk ik.

Snel Kerstmuts op en even noteren!

Kerst-boodschappen

Op het boodschappenlijstje van de leerkrachten staat elk jaar “papieren tafelkleden, servetten en placemats”, dus die hadden we dit jaar al vlot geregeld. Tijdens het Sint-inkopen doen stonden de rollen Kersttafelkleed al bij de Action, dus die namen we mee nog voordat de Kerstcommissie bijeen was geweest. Servetten kwam ik heel voordelig tegen bij een discounter, ook weer geregeld. De placemats nam een ander commissielid mee toen ze toch bij de groothandel was voor iets anders. Altijd handig als er ondernemers met groothandelpasjes in je commissie zitten. Zo konden we ook gehoor geven aan een nog al last minute verzoek om wegwerp borden, bekertjes en bestek te regelen. Als je dat een beetje budget vriendelijk wilt aanschaffen zou dat een mission impossible geweest zijn als we daar tig Actions voor af hadden gemoeten. Nu reed ik zondagmiddag even op en neer naar de Makro en het was geregeld.

Morgen halen we de boodschappen voor de borrel. Een boodschappenlijstje ligt er nog van vorig jaar. Daar hebben we bij geschreven wat er over was, dus we weten precies wat we moeten halen. Morgenavond nog even een uurtje in de bediening en dan zit de Kerst er op school al weer bijna op.

Evalueren

Na de Kerstvakantie plannen we altijd nog even een momentje om te evalueren hoe “de Kerst” is verlopen. Elk jaar zijn er wel wat aandachtspuntjes die we in het draaiboek aanpassen voor de volgende keer.

Hoe worden feesten bij jullie op school geregeld? Heb je last van Kerststress? Neem gerust eens contact met mij op, dan bekijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden