Heb jij echt vrij in je vakantie?

Veel leerkrachten zijn ook in hun vrije tijd nog met werk bezig: lessen voorbereiden, rapporten schrijven, spullen halen voor een thema, geschikte materialen verzamelen, het werk is nooit gedaan.

Braindump

Neem op deze laatste werkdag van het jaar eens de tijd om een braindump te doen. Maak hier een half uurtje tijd voor vrij, trek je even terug met een groot vel papier, een fijne pen en iets te drinken. Staar je niet blind op wat je moet opschrijven, maar begin gewoon te schrijven: Alles wat in je opkomt schrijf je op dat grote vel. Dat kan echt van alles zijn: werkgerelateerd en prive, taken, boodschappen, mensen die je wilt bellen, mailtjes die nog je nog wilt sturen, alles.

Als je eenmaal alles wat er in je op komt op papier hebt gezet, geeft dat waarschijnlijk al lucht. Je hoeft het niet meer te onthouden, je kunt het namelijk eenvoudig teruglezen op je blad papier.

Neem je lijst eens door, staan daar dingen op die per se nog vandaag gebeuren moeten? Arceer die taken en voer ze bij voorkeur gelijk uit.

Plannen

Voor de overige dingen die op je blad staan kun je een plan maken.

  • Begin met filteren wat het belangrijkst is
  • Bepaal of er een deadline op zit
  • Bepaal daarna of jij deze belangrijkste dingen zelf moet uitvoeren
  • Schat in hoeveel tijd je nodig hebt voor de taak

Zaken die je niet zelf hoeft te doen, maar die je wel bezighouden zijn de lastigste. Je kunt er gelijk actie op ondernemen door bijvoorbeeld de status van iets op te vragen bij je collega, of een mailtje te sturen naar degene die de taak wel moet uitvoeren (“ik ben even benieuwd of jij daar en daar nog aan gedacht hebt”) —> zo leg je voor jezelf de taak weer even duidelijk bij de ander neer en kun je het wat beter loslaten.

Als je niet wilt werken in de kerstvakantie, dan begin je met het inplannen van je taken op de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Taken die belangrijk zijn en een naderende deadline hebben, plan je als eerst in. Als je gaat plannen, vergeet dan niet dat je ook ruimte nodig hebt voor onverwachte zaken en plan tijd voor jezelf in.

Vind je het niet erg om in de vakantie een dag(deel) te werken, kijk dat goed welke taken fijn zijn om afgevinkt te hebben voordat de scholen weer beginnen en houd je aan een vooraf afgesproken tijd waarin je werkt (bijvoorbeeld van 9 tot 12 uur). Ga je aan de slag, houd er dan rekening mee dat andere mensen niet per se ook werken. Dat scheelt frustratie als je niet snel genoeg een reactie krijgt bijvoorbeeld.

Nee is ook een antwoord

Mijn eigen grootste valkuil is dat ik heel veel dingen leuk vind en graag behulpzaam ben. Mij zul je dan ook niet snel nee horen zeggen als iemand me vraagt iets voor ze te doen. Aan het begin van mijn werkzame leven heeft (onder andere) deze eigenschap me een burnout bezorgd. Sindsdien bewaak ik mijn grenzen beter: nee is ook een antwoord. 

Je kunt niet alles in je eentje klaren, sommige zaken waar jij je druk om maakt horen misschien wel niet eens bij jouw takenpakket. Blijf alert op waar je ja tegen zegt, want een ja voor een ander is een nee voor jezelf. Of te wel als je iets voor een ander oppakt, blijft er minder tijd over voor jou en de taken die jij belangrijk vindt.

 

En, neem jij even tijd voor een braindump?

Fijne vakantie!

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden