CITO: Let it go!

Deze periode worden op veel basisscholen weer CITO toetsen afgenomen. De CITO scores worden gebruikt om te staven of leerlingen op het te verwachten niveau functioneren. Anders dan wat veel mensen denken zijn scholen niet verplicht om CITO toetsen af te nemen. De school moet wel een leerlingvolgsysteem hebben waarin de ontwikkeling van een leerling te volgen is en de eindtoets* in groep 8 afnemen. CITO periodes zijn vaak niet de leukste dagen van een schooljaar; er ligt veel druk op zowel de leerlingen als de leerkracht.

Waarom hangen veel scholen dan toch aan CITO?

Ik vraag mij echt af waarom veel scholen dan toch nog twee keer per jaar CITO-toetsen afnemen. Om te oefenen met de toetsvorm voor de, wel verplichte, CITO eindtoest in groep 8? Als extra bevestiging van wat de leerkrachten zelf hebben geobserveerd in de klas? Misschien wel omdat men niet zeker is van de eigen toetsmethodes? Het is me een raadsel.

Het zal in ieder geval niet zijn, omdat ze zitten te wachten op een week waarin lesdagen zijn verstoord door de toetsen, leerlingen onnodig onder druk gezet worden en leerkrachten zelf ook een bak extra werk te doen hebben. Toch?

Kinderen in toets-opstelling in de klas.

Tijdrovende klus

CITO is niet alleen urenlang tijd kwijt zijn aan het toetsen zelf. De toetsen moeten worden voorbereid. De verwachtingen van leerlingen en ouders moeten worden gemanaged. De toetsen moeten worden nagekeken, de resultaten geanalyseerd, eventueel besproken met collega’s, leerling en ouders. Een behoorlijk tijdrovende klus dus!

CITO, let it go

Als je het zo bekijkt is het schrappen van de CITO toetsen een stapje in de richting van minder werkdruk. Waarom zou je iets dat niet verplicht is en heel veel tijd kost in stand houden? Zet een stapje in de goede richting en “let CITO go”.

test test test ik wil witruimte

Voor meer informatie over mij en mijn diensten verwijs ik je graag naar de pagina ‘samenwerken‘.

*Wil je meer weten over de verplichte eindtoets in groep 8, bekijk dan hier de website van CITO

3 gedachten over “CITO: Let it go!

  1. Erg veel respect voor jou hoor… Leraren/docenten verdienen veel meer waardering dan dat ze nu krijgen! Naast dat een hele leuke blog 🙂

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden