Neem tijd om even terug te kijken

Wij hebben inmiddels al weer even vakantie, de rust in hoofd en lijf zijn teruggekeerd. Toch wacht me nog één klusje om het schooljaar helemaal goed af te sluiten. Om te kunnen groeien als persoon is het handig om even stil te staan en terug te kijken op de afgelopen periode. Tijd te nemen om te reflecteren. Van reflecteren kun je veel leren; over jezelf, je focus, hoe je reageert in situaties, van alles… Het is maar net welke vragen je jezelf stelt.

Reflecteren dus: stilstaan bij een bepaalde vraag, terugkijken op een bepaalde periode. Maar hoe doe je dat dan en waarom?

Reflecteren doe je vooral voor jezelf, om te leren van de dingen die je hebt gedaan/ de periode die is geweest, om te bepalen of je nog “op het juiste pad” zit. Door jezelf een aantal vragen te stellen en de tijd te nemen om deze te beantwoorden, kun je veel inzicht in het proces en in jezelf krijgen.

Het is fijn om je antwoorden/inzichten vastleg te leggen, dan kun je ze later nog eens teruglezen of als leidraad gebruiken. Zelf houd ik van notitieboekjes en fijne pennen, dus ik schrijf mijn antwoorden op in notitieboekje dat is omgedoopt tot “reflectie-boekje”.

Reflectievraag: “Wat ging goed?”

In eerste instantie kun je misschien niet zo 1,2,3 iets noemen, of maar een paar dingetjes. Zet eens een timer en begin te schrijven. Haal je pen niet van het papier tot dat de tijd ( ik doe altijd 10 minuutjes per vraag) om is. Schrijf alles wat er in je op komt op: van het succesvolle schoolreisje tot het kind dat je hielp wennen, alle successen, groot en klein, verdienen het om gevierd te worden.

Mijn eerste gedachten bij deze vraag zijn: veel leuke uitjes georganiseerd, themakrant goed  neergezet, leuke nieuwe opdrachten mogen doen.

Reflectievraag: “Wat had er beter gekund?”

Mensen onthouden negatieve dingen vaak beter dan positieve, ik durf dan ook te zeggen dat je waarschijnlijk een stuk minder moeite hebt met het beantwoorden van deze vraag. Geldt voor mij precies zo hoor.

De antwoorden die voor mij zo boven komen zijn bijvoorbeeld dat ik niet zo veel aan acquisitie heb gedaan als ik van te voren had bedacht, niet zo uitgesproken ben geweest als ik had gewild en niet zoveel gedurfd het als ik had gehoopt…

De vraag is een aanvulling op de vorige: Bedenk wat je daar voor nodig zou hebben/ hoe je het in het vervolg aan zou kunnen pakken?

Neem hier echt even de tijd voor, denk niet “ik doe het altijd zo, dus ik laat het lekker zo”, maar probeer een andere manier, weg of wijze te vinden waarop je dingen anders zou kunnen aanpakken.

Probeer er niet te veel al over na te denken. Schrijf gewoon alle mogelijke opties die in je op komen op. Alles wat je nu op schrijft helpt je op weg. Niet alle oplossingen die je nu bedenkt zullen bij je passen of in de praktijk uitvoerbaar blijken, maar ze helpen je wel om anders te kijken naar ’t issue. En dat is nu precies waar deze vraag voor is bedoeld.

Wat ik zelf zou kunnen doen is bijvoorbeeld werken met een acquisitiekalender, een vaste routine ontwikkelen om in contact te komen met nieuwe mensen of de acquisitie uitbesteden.

Reflectievraag: “Welke belangrijke lessen heb je geleerd?”

Heel stom, want mijn lessen zijn vaak dingen die ik eigenlijk wel wist, maar die ik nog even “aan den lijve” moest ondervinden ofzo. Zoals bijvoorbeeld:

“Als je er niet om vraagt, weet een ander ook niet wat je wilt”

“Na zaaien komt oogsten”

en meer van die clichés.

Reflectievraag: “Deed je waar je blij van wordt?”

Zo zo zo zooooooo belangrijk dit. Zo besloot ik afscheid te nemen van een opdrachtgever die me veel energie kostte. Moeilijk, want je zegt ook een deel van je inkomsten vaarwel; maar belangrijk: want nu heb ik meer energie en ruimte voor opdrachten waar ik wel heel blij van word.

Ga jij ook de tijd nemen om even terug te blikken? Als je het lastig vind om je eigen vragen te bedenken, gebruik dan gerust (een deel van) mijn template. Ik heb er een handige PDF van gemaakt voor je, die je hier kunt downloaden.

handige download om mee te reflecteren
Handige hulp bij het reflecteren

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden