Word minder conservatief

Leerkrachten hebben het druk. Er zijn er te kort van en bovendien moeten ze naast lesgeven ook nog allerlei andere taken binnen de school op zich nemen. Niet omdat er niemand anders is die dat zou kunnen doen, maar omdat ze dat zo gewend zijn. Onderwijsland is vrij conservatief als het gaat om buiten de gebaande paden zoeken naar oplossingen. Maar, als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Mijn advies: word minder conservatief en durf je buiten de gebaande paden te begeven.

Leerkracht 2.0

Om een deel van het lerarentekort op te lossen zouden schoolbesturen over kunnen gaan tot het inhuren van leerkrachten die zichzelf als ZZP-er of via een bemiddelaar verhuren. De uurtarieven van deze zogenaamde leerkrachten 2.0 liggen echter hoger dan het uursalaris van de leerkracht in loondienst en dat zorgt voor weerstand.

Het is niet eerlijk tegenover het team wordt als excuus genoemd. Maar wat ook niet eerlijk is, is dat datzelfde, vaak onderbezette, team te veel werk moet verrichten.

De afweging voor het al dan niet inhuren van een leerkracht 2.0 ligt als je het mij vraagt niet alleen bij het schoolbestuur. Laat ook het lerarenteam hier over mee praten. Het zou zo maar kunnen dat zij blijer zijn met de lastenverlichting, dan dat het uurtarief wringt.

Uitbesteden randzaken

minder conservatief denken: taken die niet per se door een leerkracht gedaan hoeven worden kun je uitbesteden

Je kunt ook proberen de werkdruk van de leerkrachten te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld vrij eenvoudig door randzaken als websitebeheer, feesten organiseren, sportdagen regelen etc. uit te besteden aan een iemand die zich daar in heeft gespecialiseerd. Neem dit soort taken bij je leerkrachten weg en ze hebben direct meer ruimte voor lesgeven, het voorbereiden van lessen, oudergesprekken, of te wel de dingen die er voor een school echt toe doen.

Ik kan je helpen

Durf je buiten de gebaande paden te gaan? Dan kan ik zeker helpen met het verlagen van de werkdruk binnen het lerarenteam. Neem gerust eens contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden