10 tips om ontspannen aan de zomervakantie te beginnen

Nog maar 2 weken dan beginnen de eerste schoolvakanties al! Ben jij er helemaal klaar voor of bekruipt je een gevoel van stress nu ik je hier aan herinner? De laatste weken van het schooljaar zijn altijd drukker dan druk. Om er voor te zorgen dat ook jij helemaal bij en ontspannen aan de zomervakantie kunt beginnen verzamelde ik 10 tips die je daarbij helpen. Met deze 10 tips ben je productiever en verlaag je je stressige gevoel.

 • Doe een braindump (lees hier hoe je dat aanpakt)
  • Schrijf alles op wat er in je op komt, van verjaardagen tot taken en van boodschappen tot telefoontjes, alles.
 • Prioriteer (en houd je hieraan!)
  • Bepaal de taken die voor jou (en de voortgang van het schooljaar) het belangrijkst zijn en focus je daar op.
druk druk druk? Neem de regie over je tijd terug
 • Bepaal of jij de uitgelezen persoon bent om taken op te pakken
  • Soms staan er dingen op jouw to do lijstje die daar eigenlijk niet thuis horen. 

 • Agendeer
  • Blok tijd in je agenda voor de taken die jouw hoogste prioriteit hebben. Houd rekening met deadlines en schat in hoelang een taak duurt. Plan niet je hele dag vol, houd ruimte voor onverwachte taken en dagelijkse dingen die ook aandacht nodig hebben. Probeer je alleen je werkuren te gebruiken voor werk.

 • Schakel hulp in
  • Maak bijvoorbeeld niet in je eentje de klas schoon, maar vraag daarbij de hulp van ouders en kinderen. Wie kan de bak duplo wassen, welk kind kan kijken of alle puzzels/ spellen compleet zijn, etc.

 • Maak afspraken met collega’s
  • Maak duidelijke afspraken met het team: bepaal voor wat voor zaken jullie elkaar kunnen benaderen in de vakantie en hoe. Vooral Whatsapp zou een no-go moeten zijn in de vakantie.

 • Neem je werk niet mee naar huis 
  • Als je er aan went dat je ook thuis nog met je werk bezig bent, dan kost het je meer moeite om los te laten na de laatste schooldag. Bovendien maak je je werkdagen langer, waardoor er minder tijd over blijft voor je privéleven en ontspanning. Op den duur hoopt hierdoor de stress op, met het risico dat je opgebrand raakt.
smeltende ijsjes
 • Maak als het kan al afspraken over de eerste werkweek na de vakantie
  • Plan de eerste week na de vakantie niet gelijk te vol. Een volle agenda aan de start van het schooljaar geeft je al tijdens de vakantie een druk gevoel. Zorg dat je de afspraken die in je agenda staan al voor de vakantie begint hebt kunnen voorbereiden, weten waar je aan toe bent vermindert het gespannen gevoel.

 • Ga geen onnodig ingewikkelde dingen organiseren in de laatste dagen van het schooljaar
  • Hoe leuk het ook is om in de laatste dagen van het schooljaar nog allerlei ludieke activiteiten te doen, bedenk je van te voren wie je er een plezier mee doet. Kinderen zijn, net als jij, aan het einde van een schooljaar vaak moe. Lange dagen “ongewone” dingen doen, kan dat versterken. Wil je wel iets leuks organiseren, vraag dan hulp van ouders en houdt het klein (bijvoorbeeld: watergevecht op het schoolplein, ijsje en naar huis)

 • Zorg goed voor jezelf
  • Eet gevarieerd en drink voldoende water. Neem voldoende rust. Als je goed voor jezelf zorgt, herstel je sneller van de piekprestaties die je levert in de laatste weken van het schooljaar.

Overspannen

Als je nu in de laatste weken van het schooljaar toch als een malle aan het werk gaat, dan schiet je lichaam in de “overlevingsstand”. De stress loopt op en het gejaagde gevoel wordt als normaal beschouwd. In feite leef je nu in overspannen toestand. Door deze overspanning, kan het, als je dan vrij bent, dagen duren voor dat je echt onthaast bent en je weer lekker voelt. Zonde van je vakantie!

Overspanning is voor korte periodes echt niet erg, als je er maar voldoende rust tegenover zet. Met de tips uit dit blog gaat dat je vast lukken! Wil je meer tips of kun je bij een van de stappen hulp gebruiken, laat het me dan weten.

Fijne vakantie alvast.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden