Ga weer lesgeven

Je kwam van de middelbare school met een missie: leerkracht worden. Je vloog door de PABO en verdiende je diploma: eindelijk mag je zelfstandig je eigen klas draaien. Lesgeven, je zag het helemaal zitten. 

Weet je nog?

Hoe anders zijn je dagen nu. Ja, je geeft les, bereidt lessen voor en schrijft rapporten, maar er komt nog zo veel meer op je bordje terecht. Een groot deel van de tijd ben je kwijt aan dingen waar je eigenlijk helemaal niet gelukkig van wordt. Overleggen met ouders & collega’s, administratie, organiseren van feesten en schoolreisjes, de website bijhouden, sociale media beheren… Ik kan me goed voorstellen dat je als leraar niet op deze werkzaamheden zit te wachten. Ze nemen een flink deel van de tijd in beslag, tijd die je liever in het onderwijzen zelf steekt. 

Hoe kan dat anders?

Een gejaagd gevoel wordt vaak vooral veroorzaakt door de druk die wij onszelf opleggen. We moeten nog dit, we willen nog dat, we gaan nog even zus en we doen nog even zo… En hop, er is weer een dag voorbij zonder dat je het gevoel hebt iets nuttigs gedaan te hebben.

Probeer de komende (twee) weken eens bij te houden wat je zoal doet op een dag en hoeveel tijd je dit kost. Dit hoeft echt niet heel uitgebreid, gewoon op een A4tje of in je agenda even noteren wat je hebt gedaan en van hoe laat tot hoe laat. Je kunt hier ook mijn gratis planner voor gebruiken.

Na een week of 2 kun je de resultaten analyseren. Waar zit meer tijd in dan je zou willen en waar zou je die tijd liever aan willen besteden? 

Inzicht is het begin van alle verandering.

Stel jezelf eens de vraag of de taken waar je veel tijd aan kwijt bent echt bij jouw taken behoren. Zou je ze aan een ander over kunnen laten die er minder moeite mee heeft? Kun je er samen met een collega mee aan de slag? Zou je je kennis er over kunnen uitbreiden zodat het je minder tijd en moeite kost?

Door bewuster te kiezen waar jij je tijd aan besteedt, de regie te nemen, zal je gevoel van werkdruk afnemen.

Ga doen waar je blij van wordt, lesgeven

Als je doet waar je blij van wordt voel je je minder snel druk. Je zult hierdoor minder snel uitvallen als gevolg van werkdruk. Het verzuim neemt af en de kwaliteit van onderwijs neemt toe als je gemotiveerde mensen voor de klas hebt staan. 

Hoe fijn zou het zijn als het vak leerkracht weer zou draaien om de kern: lesgeven. Zou dat de werkdruk verlagen? Het werkplezier weer vergroten? Het verzuim verminderen? En het imago van het vak een positieve boost geven? Ik geloof van wel.

let teachers teach. laat leerkrachten lesgeven

Samenwerken

Veel leerkrachten gaan gebukt onder de administratieve werklast. Naast de verantwoordelijkheid voor hun klas, zijn ze vaak ook belast met taken als content aanleveren voor de website en sociale media, organiseren van excursies en feestdagen, het up-to-date houden van brochures en documenten, bijhouden van klassenbudgetten en noem maar op. 

Voor het uitvoeren van deze taken hoef je geen leerkracht te zijn. Door ze door mij te laten uitvoeren, bespaar ik je veel tijd en frustratie. Ik neem taken uit handen waar leraren zelf geen tijd voor/ zin in/ verstand van hebben, zodat leerkrachten kunnen doen waar zij goed in zijn: lesgeven.

Ben je er klaar voor om met mij samen te werken? Neem dan gerust contact op, dan plannen we een oriënterend gesprek.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden