Relaxt op vakantie

Vakantie…. Toen ik nog in loondienst werkte, nam ik vaak werk mee naar huis, maakte extra lange dagen om maar te zorgen dat ik zoveel mogelijk werk klaar had, ook al had het geen prioriteit en zou er vervanging zijn tijdens mijn afwezigheid. Tijdens mijn vakantie had ik dan altijd een paar dagen nodig om bij te komen. Ik kreeg dan last van hoofdpijnen of werd ziek: de stress kwam er uit. Zonde om zo de eerste dagen van je vakantie te verspillen!

Ziek van het gejaag

Als leerkracht zul je dit misschien wel herkennen. De laatste weken van het schooljaar zijn altijd drukker dan druk en tijd voor jezelf nemen is er niet bij. Ik deelde al eerder 10 tips om ontspannen aan je vakantie te beginnen, maar ook het op vakantie gaan zelf kan zorgen voor aardig wat stress.

Deze week is de zomervakantie in het zuiden van het land begonnen en over een paar dagen (ja echt zo kort!) hebben wij in regio noord ook vrij… Ik kijk erg uit naar het niet hoeven haasten ’s morgens, maar realiseer me wel dat ik, als ik ook vrij wil zijn als de kinderen dat zijn, nog heel wat werk te doen heb de komende weken. Met een strakke planning moet dat wel lukken.

Hyperventilatiecoach Nicole deelt op haar website een aantal handige tips om ontspannen aan je vakantie te kunnen beginnen. Ook als je geen last van hyperventilatie hebt zijn deze tips goed toe te passen en kunnen ze je helpen om goed voorbereid èn relaxt te beginnen aan je vakantie. Ik deel ze dan ook graag met je.

Nicole’s toptips voor een relaxte vakantie:

 • Maak een lijstje met alles wat je nog wilt (moet) doen voor je weg gaat en vink af wat je al gedaan hebt. Uit je hoofd en op papier geeft al rust.
 • Stel niet alles uit tot het laatste moment: veel dingen kun je goed voorbereiden of alvast doen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van bepaalde boodschappen (zonnebrandcreme, tekentang, pleisters, je kunt vast wel een lijstje bedenken met dingen die je mee wilt nemen op vakantie en die je nu al in huis kunt halen). 
 • Ook voor de boodschappen geldt: maak een lijstje en vink af wat je al gekocht hebt. Zet de spullen bij elkaar, of nog beter: stop het alvast in je reistas. 
 • Spullen die je thuis niet meer nodig hebt (bikini, badlaken, campingtafeltje) kun je alvast bij elkaar zetten en in je reistas doen.
 • Houd jij graag de controle? Bekijk dan alvast de route die je rijden gaat, kijk waar je kunt stoppen voor een broodje of een sanitaire stop, bekijk hoelang van te voren je op het vliegveld aanwezig moet zijn etc.
 • Via de website van de ANWB kun je bijvoorbeeld zien welke reisdagen aangemerkt zijn als druk en of er langs jouw route aan de weg gewerkt wordt.
 • Je leert je vakantiebestemming al een beetje kennen door de omgeving eens te verkennen via Google Maps.
 • Zorg voor voldoende afleiding voor onderweg voor de kinderen (videoschermpjes, tekenspullen, boekjes, een eigen tasje met dingetjes om te doen en te snoepen doen het vaak goed!)
 • Besef dat een andere omgeving/ander klimaat kan van invloed zijn op je hyperventilatieklachten. Houdt er rekening mee dat je klachten kunnen veranderen door bijvoorbeeld warmte, luchtvochtigheid en hoogte, dan overvalt het je niet.
 • Neem vakantie van je telefoon, mijn grootste uitdaging, zet hem uit of zorg er voor dat je niet continu op je scherm zit te staren. Een poos offline zijn zorgt voor rust. Voor het maken van foto’s kun je ook een camera meenemen.
 • Begin uitgerust aan je vakantie. Gun jezelf en je lichaam de tijd om te wennen aan leven in een trager tempo. Juist de omschakeling van alles naar niets zorgt er voor dat je ziek of onrustig wordt tijdens je vakantie (aha, had ik dat jaren geleden maar geweten!)
 • Geniet! van elkaar, je omgeving, de rust, en alle dingen waar je normaal minder tijd voor neemt 🙂

Fijne vakantie!

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden