7 Tips om je energielevel hoog te houden

Je kent het gevoel vast: je begint vol frisse moed aan de week, maar naar mate de dagen vorderen word je moe, heb je minder zin, je energielevel is heel anders dan aan het begin van de week. Super vervelend, want het is frustrerend dat je niet gedaan krijgt wat je gedaan wilt hebben, je humeur wordt er door beïnvloed en, als je niet uitkijkt, uiteindelijk ook je zelfbeeld.

Gelukkig kun je er zelf iets tegen doen! In dit artikel deel ik 7 tips met je waarmee je je energielevel gedurende de week hoog kunt houden.

1 Houd je planning reëel

Klinkt misschien logisch, maar hoe vaak plan jij je agenda bommetje vol?

Als je elke dag je agenda van ’s morgens vroeg tot het einde van de dag vol plant, is het niet zo heel gek dat je niet alles gedaan krijgt. Als je keer op keer dingen naar de volgende dag moet verschuiven, of als je vindt dat je er ’s avonds mee aan de slag moet, dan vreet dat ongemerkt heel veel energie. 

Om te voorkomen dat je je elke dag moe en onvoldaan voelt kun je beter een reële planning  maken. Bedenk van te voren hoeveel tijd iets je kost en houd altijd tijd vrij voor uitloop of zogenaamde spoedjes. 

Leuke bijkomstigheid: door je agenda minder vol te proppen heb je aan het einde van de dag een beter gevoel over je prestaties en de dag: je hebt immers kunnen doen wat je wilde.

2 Manage (je) verwachtingen

Ik ben zo iemand die eigenlijk altijd het uiterste van zichzelf verwacht. Regelmatig stel ik mezelf dus teleur. 

Nu ik steeds vaker bewust kies voor de dingen waar ik energie van krijg, voel ik me veel beter. Het huishouden schiet er regelmatig bij in, dat vind ik eigenlijk niet oke, maar het is gewoon maar even zo. 

Want nee, het is niet reëel om te verwachten dat je alles alleen en het liefst ook tegelijk kunt doen.

3 Doe de juiste dingen

Om te kijken of je nog wel druk bent met de juiste dingen is het een idee om regelmatig een zogenaamde braindump te doen.

Kost je tien minuutjes, een velletje papier en een beetje concentratie.
Levert op: inzicht in wat je bezig houdt

Als je vaker zo een lijstje maakt, zul je merken dat er een aantal dingen regelmatig terug komen, zonder dat je er ook maar een stap verder mee bent gekomen. Van die dingen waarvan je vindt dat je er iets mee moet, maar waar je niet aan toe komt, die eigenlijk misschien helemaal niet zo nuttig zijn als je denkt, die, weet je wel?

Schrap die dingen vandaag nog uit je lijst, besluit heel bewust dat je ze loslaat en gun jezelf die extra ruimte en rust in je hoofd.

een fijne omgeving houdt je energielevel hoog

4 Zorg voor een fijne omgeving

Je omgeving is deels verantwoordelijk voor hoe jij je voelt. In een opgeruimde, gezellige omgeving voelen de meeste mensen zich prettiger dan in een rommelige, volgepropte ruimte. Neem als voorbeeld mijn eigen kantoor. Achter mijn bureau staat een leuk kastje met daarop lijsten met quotes, er hangen leuke foto’s aan mijn prikbord en het ziet er gezellig uit. Aan de andere kant staan de wasmachine, de droger en een wasrek. Als ik moeite heb met concentreren, komt dat negen van de tien keer doordat er nog een was aan het rek hangt die nodig opgevouwen moet worden. Als ik dat niet doe, want “werk-tijd is werk-tijd”, ben ik onbewust de hele tijd strijd aan het voeren om die was maar te negeren… je raadt het al: werkt averechts en bovendien slurpt het energie.

5 Pauzeer

Als je tussen je werkzaamheden door af en toe een kleine pauze neemt, dan zul je zien dat je veel energieker blijft gedurende de dag. 

Je hoeft natuurlijk niet gelijk aan de yoga, meditatie of powernaps. 

Wat ik zelf graag doe: even goed rechtop gaan zitten, met beide voeten aan de grond en een paar keer heel bewust in en uit ademen. 

Ook even naar buiten om een klein rondje te lopen naar de glasbak of de bakker is een goed alternatief (dan voel je je misschien gelijk minder schuldig over de tijd dat je “niks” doet).

6 Neem de tijd voor mensen waarvan je houdt

Hoe druk je ook bent, relaties moet je onderhouden. Neem bewust de tijd voor de mensen waar je van houdt. Ga iets leuks doen samen, ga er op uit, eet gezellig samen, kijk een film, waar je voorkeur ook naar uit gaat: van samen zijn met de mensen waar je van houdt krijg je energie.

7 Reflecteer

Bekijk na elke dag (en/of week, maand, jaar) hoe het met je gaat. Ga je uitgeput naar bed en word je eigenlijk steeds een beetje minder fris wakker? Of ben jij goed bezig en zorg jij er voor dat je energielevels op peil blijven?

Als je je eigen gedrag bestudeert zul je de energieslurpers gaan herkennen. En als je ze herkent, kun je er wat aan doen.

Stilstaan bij je handelen is vooruitgang – Loesje

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden