Makkelijker kiezen als je alles leuk vindt

Als je, net als ik, iemand bent die van alles leuk vindt, dan kan het soms onmogelijk lijken om te kiezen. Toch is het vaak wel nodig, zeker als je rust in je hoofd (en je bedrijf) wilt creëren. Als je keuzes maakt, is het makkelijker voor jezelf om overzicht te bewaren, maar ook om ergens echt in uit te gaan blinken. In dit artikel geef ik je handvatten waarmee het maken van keuzes makkelijker wordt.

Kiezen? Hoe dan? Met deze tips kun je betere keuzes maken voor jezelf.

Stel vragen

Wat wil je bereiken, waar wil jij bekent om staan, waar wil jij de expert in zijn. Stel jezelf deze vragen eens en je zult zien dat het makkelijker wordt om te kiezen voor de dingen die passen bij jou en jouw bedrijf. 

Sinds april richt ik me beroepsmatig alleen nog maar op mijn virtueel assistent zijn. Het is heerlijk dat ik nu mijn tijd niet meer hoef te splitsen tussen mijn webwinkel en mijn va-activiteiten. De keuze maken was echter echt niet makkelijk.

Bepaal je koers

Allereerst moet je bij jezelf te rade gaan: wat wil je eigenlijk bereiken? Als je goed weet wat je doel is, dan kun je afwegingen maken die passen bij dat doel. Om bij mijn eigen voorbeeld te blijven: ga ik mijn tijd verdelen over 2 bedrijven en daardoor misschien niet het maximale uit mijzelf halen en me ook nog eens super druk voelen of maak ik een keuze voor 1 van de 2 en ga ik daar voor 100% voor?

Nu het hier zo zwart op wit staat is het eigenlijk best gek dat ik over deze keuze zo lang heb nagedacht; maar dat is natuurlijk achteraf altijd zo.

Bonny

Informeren

Om het proces van kiezen te vergemakkelijken is het belangrijk dat je jezelf goed informeert. Verzamel alle informatie die je nodig denkt te hebben om een keuze te maken. Trap echter niet in de valkuil van te veel informatie willen verzamelen. Als je dat doet ben je namelijk nooit klaar en maak je nooit je keuze. 

Vertrouwen

Vertrouw op je gevoel. Je eerste ingeving is vaak juist. Als je moeite hebt met keuzes maken kun je eens met jezelf afspreken dat je over beslissingen waar je moeite mee hebt niet langer dan 48 uur mag nadenken. Als je hier een poosje mee hebt geoefend kun je de nadenktermijn verkorten. Waarschijnlijk kom je tot de ontdekking dat je steeds gemakkelijker beslissingen neemt en meestal kiest voor je eerste ingeving.

Kies

Wacht niet op het juiste moment, want dat komt natuurlijk nooit. Je kunt je keuze blijven uitstellen, maar ik beloof je dat je daar niet gelukkiger van wordt. Hoe moeilijk het soms ook lijkt om bepaalde dingen los te laten, als de keuze eenmaal gemaakt is kun je door. Dat geeft zoveel ruimte, dat het haast niet anders kan dan dat je groeit.

Hulp bij kiezen

Weten wat je doel is en durven vertrouwen op je eigen inzicht, maken het kiezen al een stuk gemakkelijker. Mocht je toch nog keuzestress en/of tijdsdruk ervaren, lees dan mijn artikel over prioriteren eens. In dit artikel deel ik nog meer handvatten om je te helpen met het maken van keuzes.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden