Ik voelde me schuldig als ik ziek was

In de gehele sociale sector ligt de werkdruk hoog. Het verbaast dan ook niet dat stressklachten de voornaamste reden van verzuim zijn. Geloof het of niet, schuldgevoel is een van de oorzaken voor het hoge verzuim in de publieke sector.

Burnout

Jaren geleden kreeg ik een burnout. Vreselijk voelde ik me, maar het toegeven ho maar. Wekenlang liep ik met vage klachten rond, bezocht de huisarts, een fysiotherapeut en nam eens een dagje vrij, maar niets hielp. Ik was zo moe en mijn lijf voelde niet van mij. Toch bleef ik naar kantoor gaan. 

Gedachten als “mijn werk is belangrijk”, “ik kan mijn collega’s niet laten barsten” en “als ik thuis op de bank kan zitten, kan ik ook wel achter m’n computer zitten”, weerhielden mij er van om thuis te blijven. Ik voelde me schuldig, omdat ik ziek was.

Schuldgevoel

Herken je dit soort gedachten? Voel je je beroerd, maar ga je toch naar school omdat jouw klas anders geen leerkracht heeft? Je voelt je daar waarschijnlijk nog goed bij ook, want je doet wat voor jouw gevoel juist is. Het klinkt heel nobel en ik snap het, echt, maar DOE HET NIET! Schuldgevoel helpt je niet te herstellen, het maakt je alleen maar zieker.

Na wekenlang aanmodderen brak ik, ik kon niets meer, was een emotioneel wrak en mijn lichaam was doodmoe. Herstellen heeft lang geduurd. Achteraf gezien had ik beter eerder toe kunnen geven aan mijn klachten, dan was het misschien nooit zo ver gekomen.

van gelukkige leraren leer je de mooiste dingen. Schuif je schuldgevoel opzij en ga voor je eigen werkgeluk.

Loyaliteit ≠ maar doorgaan

Waarschijnlijk waarderen je collega’s het enorm als je toch naar het werk komt, ookal ben je niet fit.  Het scheelt een hoop gepuzzel en de klas is “geregeld”. Deze loyaliteit siert je, het maakt je een lieve leerkracht, een fijne collega en een goede werknemer. Maar, als je niet fit naar je werk gaat, presteer je dan optimaal? Kun je met je niet fitte lijf fatsoenlijk lesgeven en de verantwoording voor een hele klas dragen? 

Ratrace

Schuldgevoelens geven van origine aan dat je iets doet dat niet door de beugel kan. Je ziekmelden als je ziek bent, zou je dat gevoel niet moeten geven. In de ratrace die onze samenleving is, ligt er een enorme druk op presteren en voldoen aan de verwachtingen van een ander. Je schuldig voelen is, geheel onterecht, een teken geworden dat je niet aan de verwachtingen kunt voldoen.

Loyaal aan jezelf

Doorgaan terwijl je kampt met gezondheidsklachten, kan deze klachten verergeren. Een nare hoest kan veranderen in een longontsteking en een stressig gevoel slaat door in een burnout. Wees loyaal aan jezelf. Luister naar de signalen van je lichaam en probeer tijd te nemen om te herstellen. Een ander weet niet hoe jij je voelt, tenzij je het zelf goed aan geeft. Pas als je goed voor jezelf bent, kun je dat ook voor een ander zijn.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden