Waarom deze week mij raakt

Gister drong het opeens tot me door, deze week wordt door niet één, niet twee, niet drie, maar door maar liefst vier organisaties gebruikt om meer ruchtbaarheid te geven aan hun bestaan.

Het is de week van het verkeer, de week zonder vlees, actie week in het onderwijs en de week van de hoogbegaafdheid. 

Ze hebben niets met elkaar te maken, toch raken ze me allemaal. 

Waar gaat het eigenlijk over?

Voor een beetje feeling met waar ik het eigenlijk over heb, zal ik je vertellen wat het doel van elke bijzondere week is, dan leg ik je gelijk uit wat ze voor mij betekenen.

De week van het verkeer

De Week van het Verkeer wordt georganiseerd in opdracht van Verkeer & Meer. Verkeer & Meer biedt voor ieder niveau een passend aanbod verkeerseducatie, voorlichtingsactiviteiten en basispakketten. Voor deze overheidsinstantie beheer ik op het moment de sociale media accounts en doe ik onderhoud aan de website. 

deze week is het de week van het verkeer

Tijdens de week van het verkeer kunnen scholen meedoen door een dag vol leuke en leerzame activiteiten rondom verkeersveiligheid te organiseren. Bij deze activiteiten worden kinderen, leraren en ouders betrokken. Wil je meer weten of leuke activiteiten downloaden rondom verkeer, bekijk dan eens de website van week van het verkeer.

De week zonder vlees

nationale week zonder vlees

Onze dochter besloot begin 2018 dat zij geen vlees meer wil eten. Mijn man en ik hadden verwacht dat ze dit nog geen week vol zou houden, maar nu, een jaar later eet ze nog steeds geen vlees; zelfs haar voormalige lievelings “kippenpootjes van oma” laat ze staan. Voor het gemak eten wij, de rest van het gezin, een aantal dagen in de week ook geen vlees. Dan hebben we vis of gebruiken een van de vele vleesvervangers die er tegenwoordig zijn.

De week zonder vlees daagt je uit om een week geen vlees te eten. Geen vlees eten heeft vele voordelen voor het milieu en vegetarisch eten is helemaal niet zo ingewikkeld als veel mensen denken. Check de website voor veel handige tips en meer informatie.

Actie week in het onderwijs

Hoewel de leraren van de school waar mijn kinderen op zitten niet gaan staken aanstaande vrijdag, heeft de actieweek in het onderwijs wel degelijk invloed op mij. Natuurlijk volg ik de ontwikkelingen in het onderwijs, omdat ik als virtueel assistent in het onderwijs werk. De misstanden in het onderwijs gaan mij aan het hart. Het doet me pijn als ik zie hoe ooit zo enthousiaste leerkrachten verzuipen in het werk en bezwijken onder de werkdruk. 

Ook ik vind dat er iets aan gedaan moet worden, ik denk alleen dat de insteek van de vakbonden (meer geld) niet de juiste is. Het onderwijs moet op de schop, zeker, geld anders uitgegeven, ook waar. Ik geloof dat je meer begrip en een breder draagvlak kunt creëren als je de nadruk van dit soort actieweken legt op het verbeteren van het werkklimaat en verhogen van de kwaliteit van onderwijs.

deze week komt het onderwijs in protest

Week van de hoogbegaafdheid

Als moeder van een hoogbegaafd kind (mogelijk 2) kan ik deze week alleen maar toejuichen. Mensen die mij al een tijdje volgen weten misschien dat ik een blogreeks voor Meisje Eigenwijsje maak over hoogbegaafdheid, vooral omdat ik graag wil laten zien wat onbegrip rondom hoogbegaafd zijn met een kind/gezin kan doen. 

De organisatoren van de week van de hoogbegaafdheid willen hoogbegaafdheid graag positief onder de aandacht brengen. Dat onbekend onbemind maakt, is op hoogbegaafdheid zeker van toepassing. Er zijn veel vooroordelen en misvattingen over hoogbegaafdheid, waardoor het voor hoogbegaafden niet altijd makkelijk is om zichzelf te zijn. Er zijn door het hele land activiteiten gepland waar je als hoogbegaafde, ouder van een hoogbegaadfdkind of geïnteresseerde aan kunt deelnemen. Op de website van de week van de hoogbegaafdheid kun je activiteiten bij jou in de buurt op zoeken.

week van de hoogbegaafdheid

Rode draad

Voor mij is de rode draad die deze vier weken met elkaar verbindt: mijn kinderen. Zonder hen was ik misschien wel nooit als virtueel assistent voor scholen gaan werken, omdat “gedoe” in het onderwijs dan niet dichtbij genoeg was gekomen om meer te worden dan “gedoe”. Als ik geen virtueel assisten was geworden, dan had ik ook geen opdracht voor Verkeer & Meer kunnen doen. Zonder mijn dochter was ik geen flexitariër geworden en had ik me waarschijnlijk ook nooit afgevraagd wat hoogbegaafdheid eigenlijk echt is. 

Zo zie je maar weer, kinderen verrijken je leven op heel veel verschillende manieren.


Wil je meer weten over deze bijzondere weken, bezoek dan de websites:

week van het verkeer

week zonder vlees

actie week in het onderwijs

week van de hoogbegaafdheid

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden