Van hard werken word je niet ziek

Werkdruk: een veel genoemde oorzaak van verzuim, ook in het onderwijs. Het takenpakket van een leerkracht wordt steeds uitgebreider en er is minder personeel om de klus mee te klaren: een vruchtbare bodem voor werkdruk.

Van hard werken word je niet ziek, waarvan dan wel?

Een gezonde dosis werkdruk is motiverend: je werk doet er toe en je krijgt het gevoel dat mensen je nodig hebben. In het huidige onderwijsklimaat is er echter veelal sprake van langdurige overbelasting en daar kun je wel degelijk ziek van worden.

Sinds de invoering van de wet Passend Onderwijs in 2014 wordt de werkdruk als steeds hoger ervaren. Ouders mogen hun kinderen inschrijven bij de school van hun keuze, ook als kinderen (veel) extra begeleiding nodig hebben. Leerkrachten moeten per kind de onderwijsbehoeften in kaart brengen, zodat onderwijs passend wordt voor ieder kind. Dit is natuurlijk wezenlijk anders dan het klassikale onderwijs dat wij gewend zijn.

Naast de invoering van Passend Onderwijs is er de administratieve last: er zijn leerlingvolgsystemen die ingevuld moeten worden, dossiers die moeten worden aangevuld, rapportages van derden waar actie op ondernomen moet worden, ouders die steeds mondiger zijn en op de hoogte gehouden willen worden, werkgroepen en commissies die bemand dienen te worden en ga zo nog maar even door… Over de administratieve verplichtingen heerst bovendien nog al eens verwarring: in veel gevallen wordt er te veel vastgelegd, vaak voor het eigen gemak of uit gewoonte.

Leerkrachten zijn geen leerkracht geworden, omdat ze graag administratief bezig zijn. Te veel moeten administreren zorgt voor weerstand en vergroot het gevoel van druk.

En dan is er natuurlijk nog het lerarentekort. Als jij uitvalt, wordt je collega, die het ook al druk heeft, extra belast met jouw taken. Omdat je dat niet wilt, ga je maar door en voer je zo zelf de druk nog wat meer op.

Voorkomen is beter dan genezen

Zolang jij je werk met plezier kunt uitvoeren, je taken bij jou én het aantal uren van je dienstverband passen en je thuis kunt ontspannen, is er niets aan de hand. Zodra je echter

  • steeds langer doorwerkt, maar nooit klaar bent;
  • tegen taken op gaat zien;
  • je moe en onvoldaan gaat voelen,

moeten alle alarmbellen af gaan: STRESS!

Als je eenmaal stress ervaart is het lastig om dat gevoel weer kwijt te raken. Mensen die uitvallen door stress gerelateerde klachten, zijn vaak langdurig ziek. Om te voorkomen dat de werkdruk je nekt, kun je een aantal dingen doen: 

  • ga voor jezelf na van welke werkzaamheden je blij wordt;
  • zet dingen waar je geen energie van krijgt ook op een rijtje;
  • praat er over! niet alleen thuis, maar juist ook met je collega’s (gedeelde smart, is halve smart);
  • overleg met je team of taken misschien anders verdeeld kunnen worden;
  • probeer een positieve benadering te houden;
  • Trek aan de bel, schakel hulp in waar mogelijk!

Onthoud dat het herkennen en erkennen van stress geen teken van zwakte is, maar juist een kracht. Pas goed op jezelf past en geef tijdig je grenzen aan, zo houd je plezier in je werk en voorkom je dat je uitvalt. Daar is ook de school bij gebaat.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden