Doe’s niet zo negatief!

Al maanden worden er acties georganiseerd om de noodtoestand in het onderwijs aan te kaarten. Er zijn te kort leraren en middelen om de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden. Ondertussen worden de onderwijsbonden als rupsjes nooit genoeg weggezet in de media (“ze hebben toch al geld gehad, wanneer is het nu eens genoeg?”), leerkrachten worden gezien als zeurpieten (“werkdruk? Ze zijn tig weken in het jaar vrij”) en klagen ouders steen en been dat zij zelf hun kinderen moeten opvangen als leerkrachten staken, maar ook als kindlief niet het gewenste middelbare schooladvies krijgt… 

Natuurlijk moet er iets veranderen in het onderwijs om de kwaliteit te kunnen borgen. De manier waarop dat nu gebeurt staat me alleen niet aan.

1 kleine positieve gedachte in de ochtend kan je hele dag veranderen.

Positieve geluiden 

Ik denk dat een positievere benadering meer oplevert. Het lerarentekort is niet op de korte termijn op te lossen. Wat kun je dan wel doen om er in ieder geval voor te zorgen dat het tekort niet nog verder oploopt? Begin bijvoorbeeld als vakbond eens een campagne over hoe mooi het is om onderwijzer te zijn. Richt je op scholieren die hun vervolgstudie mogen gaan kiezen. Door positieve ervaringen te delen maak je het vak leerkracht aantrekkelijker voor scholieren en zal de aanwas op de PABO’s  toenemen. 

Hou toch op over salaris 

Als de vakbonden wel weer oproepen om te gaan staken, haal dan asjeblieft de nadruk af van die salarissen. Ik denk dat het roepen om meer salaris potentiele PABO studenten en zij-instromers afschrikt. En weet je wat het kromme is? Een startende leerkracht verdient helemaal niet slecht. Het nadeel van werken in het basisonderwijs zit hem in de salarisschalen, daar is de rek op een gegeven moment uit, waar je in de commerciële sector kunt blijven doorgroeien. Dat is echter een CAO ding, waarover de bonden zelf een nogal dikke vinger in de pap in hebben. 

Wat kun je nu doen? 

Ken je de slogan “een beter milieu begint bij jezelf” nog? Zo zie ik het ook met het doorvoeren van veranderingen in het onderwijs: ga het gewoon eens proberen. Wat me waardevol lijkt is een discussie over hoe de werkdruk in het onderwijs verlaagd zou kunnen worden met de middelen die er wel zijn. Zijn er mogelijkheden om zaken anders te organiseren, zit iedereen wel op de juiste plek, zijn processen efficiënt en is het onderwijs zoals we dat kennen, met het jaarklassensysteem, nog wel van deze tijd? Onderwijsteams hebben hier vaak best wel ideeën over. Ga eens zitten met elkaar en ga in gesprek. Door ideeën te verzamelen en te kijken naar wat de meest praktische en gemakkelijk uitvoerbare ideeën zijn, kun je binnen je school al een start maken.

Begin 

Wil jij, nu je dit hebt gelezen, zelf al een start maken met het verspreiden van een positief geluid, vul dan eens mijn “Superhelden voor de klas” vragenlijst in. Net als bij collectes voor andere noodsituaties geldt ook hier: alle beetjes helpen.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden