De 4-daagse schoolweek komt er aan

Althans, zo wil de media ons doen geloven. Afgelopen maandag (16/09) ging het hek van de dam: twee overkoepelende schoolbesturen in de Zaanstreek kondigden aan toe te gaan naar een 4-daagse schoolweek. Het bericht was overal: op de radio, in de kranten, op tv en natuurlijk op de schoolpleinen.

Wat naar mijn mening iets te vaak ontbrak in de berichtgeving is de nuance: Ja, de besturen zijn gezamenlijk aan het bekijken of en hoe een 4-daagse schoolweek gerealiseerd kan worden, maar alleen als ze ècht niet anders kunnen.

5 voor 12

In navolging op de Zaanse koepels, hebben ook onderwijskoepels in regio IJmond aangeven de optie van een 4-daagse schoolweek te gaan onderzoeken. In andere gemeenten worden ambtenaren met een onderwijsbevoegdheid gevraagd voor de klas te komen staan. Dat het 5 voor 12 is, wordt steeds zichtbaarder.

Het vak van leerkracht is de afgelopen jaren negatief in het nieuws geweest. Dat is met name te wijten aan de hoge werkdruk en relatief lage salarissen. Het aantal aanmeldingen van pabo studenten neemt af. Het aantal afgestudeerde leerkrachten kan de vraag niet opvullen. De verwachting is dat dit de komende jaren zo blijft, aangezien ook veel leraren de komende jaren de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.

Het geschatte lerarentekort loopt, als er nu niets wordt gedaan, op van 4.000 leraren naar mogelijk 10.000 leraren.

Al jaren zijn er problemen met werkdruk in het basisonderwijs, maar nu lijkt de rek er echt uit. Op dit moment zijn er in de Zaanstreek scholen met een structureel tekort aan leerkrachten, de invalpool is al ingezet en vervangend personeel vinden is nagenoeg onmogelijk. Zodra er personeel uit valt wordt het probleem zichtbaar. Of, zoals ZaanPrimair bestuurder Niko Persoon zei “het is wachten op de eerste griepgolf”. Het invoeren van een 4-daagse schoolweek zou dan een oplossing zijn om de kwaliteit van onderwijs te kunnen bewaken. 

Bij wet verboden

Het is bij wet geregeld dat het basisonderwijs een 5-daagse schoolweek heeft, scholen mogen hier maximaal 7 keer een 4-daagse schoolweek van maken. Zoals het er nu naar uit ziet, gaan de Zaanse schoolbesturen die 7 keer overtreffen. De onderwijsinspectie heeft aangegeven hier niet mee akkoord te kunnen gaan, maar wel begrip te hebben voor de nijpende situatie. Omdat er geen andere oplossing mogelijk lijkt, zullen beide partijen moeten komen tot een werkbaar beleid, al was het maar een gedoogbeleid.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden