Hoe een Virtueel Assistent de werkdruk van leerkrachten kan verlagen

Virtuele Assistenten werken doorgaans voor zelfstandig ondernemers of bedrijven in het MKB, maar ik geloof dat zij ook een verschil kunnen maken op scholen. Administratieve taken uit besteden zal de werkdruk van leerkrachten verlagen, met alle positieve gevolgen van dien.

 

Het was eind schooljaar 2017/2018 toen me pijnlijk duidelijk werd dat er echt iets goed mis is in het onderwijs: ik was al vroeg op het schoolplein om mijn kinderen op te halen en een juf ging net naar binnen met haar klas. Even later komen er nog 2 kindjes uit diezelfde klas van buiten het schoolplein terug gelopen. Juf heeft ze kennelijk niet gemist op het plein, niet in haar vaste rij en ook niet in de kring binnen in de klas.

Wat deden die kinderen buiten het schoolplein en hoe kan juf ze nou niet gemist hebben? Hoe aan het einde van haar latijn moet die juf wel niet geweest zijn…

Helaas is dit geen opzichzelfstaand voorbeeld. Ik heb me er de hele middag rot door gevoeld, dat mag je best weten. Steeds luider werd de roep in mijzelf om er iets aan te doen, om leerkrachten te helpen door hun werkdruk te verlagen.

Werkdruk is lastig te verlagen

Natuurlijk weet ik al langer dat leerkrachten druk zijn, vooral met zaken die niets met onderwijzen te maken hebben. Om mij heen zie ik leraren twijfelen over hun beroepskeuze, zie ik ze verstarren of uitvallen door de werkdruk.

Tijdens besprekingen van de MR op de basisschool van mijn kinderen is werkdruk en het lerarentekort een wederkerend thema. Er wordt gezocht naar praktische en langdurige oplossingen, gesproken over herverdeling van taken binnen het team en procedures worden onder de loep genomen. Dat het moeilijk is om tot een oplossing te komen waar iedereen zich in kan vinden blijkt telkens weer.

Op deze school is nog geen sprake van een lerarentekort, maar de formatie rond krijgen voor schooljaar 2018/2019 was een uitdaging. Als er meer dan 1 leerkracht tegelijk uitvalt, bijvoorbeeld door ziekte, wordt het al moeilijk om vervanging te regelen en zou het mogelijk tot naar huis sturen van klassen kunnen komen.

Wat wil ik bereiken als Virtueel Assistent voor scholen?

Mijn doel is om leerkrachten te onlasten: ik neem graag administratieve taken die niets met onderwijzen te maken hebben van hen over. Door een deel van de administratieve lasten bij hen weg te nemen, krijgen zij meer de regie over hun tijd en werkzaamheden. Zo kunnen zij zich weer richten op dat waar ze van houden: het onderwijzen van onze kinderen.

Ik pretendeer niet dat met het inhuren van een Virtueel Assistent de misstanden in het basisonderwijs opgelost kunnen worden, maar ik ben er stellig van overtuigd dat het een eerste stap in de goede richting is. Door de werkdruk van leerkrachten te verminderen en het plezier in het werk te vergroten, zullen verzuim en uitval afnemen; wat de kwaliteit van onderwijs ten goede zal komen.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

 

Hartelijke groet,

bonny de git

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden