Zo bepaal je jouw prioriteiten

Je druk voelen. Vaker dan we willen toegeven komt het door zelf opgelegde druk en niet zo zeer door externe factoren. We willen te veel en voelen ons schuldig als we niet aan al die eisen kunnen voldoen. Een manier om je minder druk te voelen, is door goed te weten waar je prioriteiten zouden moeten liggen. Als je dat goed weet, wordt het makkelijker om je te focussen, maar ook om nee te zeggen tegen taken die niet bij jouw prioriteiten behoren. Maar hoe bepaal je nu jouw prioriteiten?

Doelen stellen

Om goed te kunnen bepalen welke taken jouw prioriteit moeten hebben, zul je je eerst moeten afvragen aan welke doelen je wilt werken. Met andere woorden: je moet weten wat je wilt bereiken.

Stel jezelf per periode een of meerdere doelen, maar pas op dat je niet overschat wat je in die periode kunt bereiken. Als je jezelf te veel doelen stelt in een te korte periode, dan neemt je drukke gevoel alleen maar toe.

Bijvoorbeeld: aan het einde van de week wil ik 30 rapporten geschreven hebben en de ouder van Pietje gesproken hebben.

To do lijst

Bekijk nu je to do lijst. Heb je geen idee of je to do lijst compleet is of schrijf je overal dingetjes op die je niet wilt vergeten, doe dan eerst eens een braindump om een goed overzicht te krijgen. Hoe je een braindump doet kun je hier lezen.

Bekijk nu alles wat je opgeschreven hebt met in je achterhoofd je doelen van deze week. Draagt de taak bij aan het behalen van je doel of niet? Als het antwoord ja is, dan krijgt die taak deze week prioriteit, is het antwoord nee, dan stel je deze taak uit tot een later moment of misschien schrap je hem wel helemaal.

Prioriteren kun je leren

Nu je een lijstje hebt met taken die je helpen om je doel te bereiken, kun je daarin gaan bepalen welke taken eerst moeten gebeuren. Dit kan je op verschillende manier aanpakken.

  • Urgentie
    • Zit er een deadline aan een taak of gebeuren er ongelukken als je deze taak niet eerst uitvoert? Dan doe je deze taken natuurlijk eerst. Overigens is een mailtje van een collega meestal niet urgent, je kunt deze gerust op een later tijdstip lezen en reageren.
  • Lastigste taken eerst
    • Als er taken zijn waar je moeite mee hebt of die ronduit vervelend zijn, doe die dan eerst om te voorkomen dat je ze uit blijft stellen. Als je er bijvoorbeeld tegen op ziet om een ouder te bellen en uit te nodigen voor een gesprek, doe dit dan gelijk als je aan je to do lijst gaat werken, dan kan er een vinkje voor en dat geeft je een goed gevoel.
  • Snelle/kleine taken eerst
    • Zijn er taken die je minder dan een paar minuutjes tijd kosten, doe die dan gelijk en bepaal daarna pas welke grotere taken je eerst oppakt.

Welke manier je kiest kan afhangen van het doel, maar ook van jouw manier van werken.

Als je vragen hebt over het stellen van doelen, het maken van een braindump of het bepalen van je prioriteiten, neem dan gerust eens contact met mij op. Ik help je graag.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden