Stress-level onder controle

Hoe je in een drukke periode toch grip op je stress-levels houdt

De laatste weken voor de kerstvakantie zijn altijd hectisch, als je hier niet bewust mee omgaat kan het je lam slaan en zorgen voor paniek of stress… Vaak voelen we ons echter drukker dan nodig is, in dit artikel deel ik een aantal tips waarmee je je stress-level onder controle kunt houden of krijgen.

Creëer overzicht

December is natuurlijk dé feestmaand van het jaar. Sinterklaas en Kerst volgen elkaar in ras tempo en overal moet aandacht aan besteed worden. Maak eens een lijstje met werkzaamheden en ideeën die door je hoofd spoken, dat helpt met het krijgen van overzicht. Bovendien zijn dingen op papier vaak al minder groot dan in je hoofd.

Bekijk je lijstje eens goed en ga na welke dingen echt moeten, er zijn vast ook taken die kunnen wachten tot januari. Door goed te kijken naar de prioriteiten, maak je je lijstje overzichtelijker. Bovendien neemt je onrustige gevoel er door af. Bekijk ook of jij de juiste persoon voor de taak bent, zijn er zaken die je aan een ander kunt overlaten?

Zorg voor voldoende rust

Juist als je je gespannen of onrustig voelt is het goed om even afstand te nemen. Maak een wandeling, ga sporten, ga naar de kapper of gewoon even koffie drinken bij een vriend(in). Blijf je vooral niet blindstaren op de berg werk die op je ligt te wachten, daar neemt je stressgevoel alleen maar van toe. Door los te laten en even op te laden kun je weer met een frisse blik kijken naar de taken die op je wachten, waardoor problemen die je eerst zag al een stuk minder groot zijn.stress-levels onder controle met deze tips

Van racebaan naar landweggetje  

Zie je ondanks het overzicht dat je hebt gemaakt, nog steeds de bomen door het bos niet? Probeer dan eens bewust te vertragen: ga even zitten en probeer rustig en diep naar je buik te ademen. Door het vertragen van je ademhaling, wordt de snelweg in je hoofd wat minder racebaan en kun je dingen beter over zien.

Goed is prima

Leg jij de lat voor jezelf te hoog? Bedenk eens wat belangrijker is: dat dingen uitgevoerd worden of dat dingen perfect uitgevoerd worden. Heel vaak is goed al prima, maar vinden we zelf dat het eigenlijk nog een beetje beter moet. Dit perfectionisme kost je veel energie en vergroot je gevoel van stress.

Als ondernemende moeder maak ook ik me wel eens veel te druk om van alles en nog wat. Het lukt me steeds beter om te beseffen dat niet alles perfect hoeft te zijn. Heb ik een dag lekker gewerkt en met de kinderen gespeeld? Dan is het jammer dat de badkuip niet blinkt, maar er zijn ergere dingen.

Trap op je rem

Vooral vrouwen maken zich vaak veel te druk om van alles en nog wat, ik ook, dat ben ik me steeds meer bewust, maar het is een voortdurend leerproces… Ergens vind ik het een mooie eigenschap, want je bent een betrokken mens, maar als je niet af en toe je eigen rem intrapt kun je jezelf behoorlijk tegenkomen.

De tips uit dit artikel helpen mij echt om mezelf niet voorbij te rennen en ik hoop dat jij er ook wat mee kunt. Om het gemakkelijk en overzichtelijk te houden zet ik de tips hieronder nog even op een rijtje:

 

  • maak een lijstje met wat er moet gebeuren/ welke dingen je bezig houden
  • bepaal welke dingen het belangrijkst zijn en welke later ook kunnen
  • bepaal of jij degene bent die deze taken moet oppakken
  • bepaal hoeveel tijd je vrij te besteden hebt
  • neem tijd voor jezelf, juist als je druk bent, ontspanning is belangrijk
  • voel je je overweldigd? Ga even zitten en vertraag je ademhaling
  • onthoud: goed is prima

Heb je hulp nodig met het bepalen van prioriteiten of ben je benieuwd wat ik als virtueel assistent voor je zou kunnen doen, neem dan gerust eens contact met me op. Ik help je graag.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden