Ik weet hoe het is

Zo ben je lekker bezig, hard werkend, goed georganiseerd en helemaal in je element, en BAM, opeens kun je niets meer… Je hoofd werkt niet mee, je lijf lijkt niet van jou, alles is je te veel: je muntje is op. 

Ik weet hoe het is. Toen ik na mijn studie net een paar jaar lekker aan het werk was viel ik van de een op de andere dag, althans zo leek het, voor langere tijd uit door een burnout.

Alles goed voor elkaar

Ik werkte graag voor mijn werkgever, had hele leuke collega’s, leuke klanten, een riant salaris, veel vrije dagen (die ik overigens nooit opnam) en naast mijn eigen werkzaamheden vaak ook leuke projecten waar ik me graag mee bezig hield. 

Naast mijn werk had ik ook een druk sociaal leven en had ik net, in mijn eentje, een huis gekocht… 

Over het randje

Na een dagje ‘lopende band invoer werk’ kreeg ik last van mijn arm: RSI. Ik kreeg een aangepaste muis en de fysiotherapeut lapte me op met wat fysiotape. Niets aan de hand, dacht ik, dus ik bleef doen wat ik altijd deed. Het bleek echter het begin van een neerwaartse spiraal te zijn. Ik gaf mijzelf op mijn kop, omdat ik nu niet zo hard meer kon werken als voorheen, omdat ik mijn collega’s vast en zeker teleurstelde; het kwam ook mijn humeur niet ten goede… Maar ik ging stug door. Het werk moest af en als ik het niet deed moest een ander het doen. Dat wilde ik absoluut niet laten gebeuren, mijn collega’s hadden het al druk genoeg.

Toen er na een aantal veranderingen in het team ook nog eens werd bepaald dat ik minder tijd voor projecten zou krijgen en ik me voornamelijk nog moest bezighouden met invoerwerk, knapte er iets in mij. Deze veranderingen gaven mij de spreekwoordelijke duw over het randje. Mijn plezier in het werk was weg, ik vond mezelf een aansteller, de bedrijfsarts stuurde me naar een psycholoog (“Hoezo? Ik ben toch zeker niet gek!”) en na een poosje vechten met mezelf zat ik thuis. Huilend, overdag slapend, ’s nachts piekerend en heel erg in mezelf gekeerd.

als alles je te veel wordt: burnout

Diep dal

Wat ik zelf het aller ergst vind aan deze periode is dat ik zo ontzettend aan alles, maar vooral aan mezelf, ging twijfelen. De hele dag door spookten gedachten als: “Waarom kan ik niet “gewoon” functioneren; wat is er mis met mij; als ik dit al niet kan, wat moet ik dan gaan doen; komt het ooit nog goed?” door mijn hoofd. Hoe kom je weer boven uit zo een diep dal?

Opnieuw beginnen

Na een aantal sessies bij de psycholoog kwam ik tot het inzicht dat ik misschien wel niet het juiste carrière pad had gekozen. Ik wil graag iets goeds doen, ergens aan bijdragen, niet de commerciële belangen van een ander behartigen. Met dit inzicht nam ik ontslag. Ik wilde ergens anders, met een schone lei, opnieuw beginnen.

Mijn volledige herstel heeft maanden geduurd. Achteraf kan ik zeggen dat ik veel van deze periode heb geleerd. Ik weet nu bijvoorbeeld heel goed dat ik graag anderen help, maar ook dat ik geneigd ben om daar soms in door te draven. Gelukkig herken ik nu de signalen en kan ik er goed voor zorgen dat ik niet te veel te gelijk wil.

Nu ik als virtueel assistent werk, vallen alle puzzelstukjes op hun plek: ik herken de worsteling van veel leerkrachten en wil heel graag mijn steentje bijdragen om de werkdruk te verlagen, maar vooral het werkplezier weer te vergroten.

Herken je dit?

Herken je jezelf in mijn verhaal? Dan zijn er een aantal tips die ik je graag wil meegeven. 

  • Probeer het plezier in je werk te behouden. Puzzel met je tijd, zodat er elke dag in ieder geval een aantal leuke dingen op de planning staan: daar krijg je energie van. 
  • Als je merkt dat je jezelf niet herkent in je gedachten, dat je negatiever wordt, slecht slaapt, een korter lontje krijgt: trek dan aan de bel. 
  • Praat er over, probeer met je team/ directeur tot een oplossing te komen, voordat je over het randje geduwd wordt.

Als het werk herverdelen binnen het team niet mogelijk is of niet voldoende uitkomst biedt, overweeg dan eens om hulp van buiten af in te schakelen. Voor taken die niets met onderwijzen te maken hebben, heb je geen PABO diploma nodig. Dat soort taken kan ik prima van je overnemen.

Heb je nog vragen of ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen, neem dan gerust eens contact met mij op.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
error: Deze tekst kan niet gekopieerd worden